sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Suunnitelmia

Vuodenvaihde on ainakin minulle hyvä ajankohta tällaisen elämäntaparemontin aloittamiselle. Syksyn pitkän uurastuksen jälkeen on vihdoin muutama vapaapäivä ja tilaisuus ajatella muutakin arjen pyöritystä. Lisäksi joulusuklaiden ja muiden herkkujen mättämisen jälkeen alkaa tosiaan kaivata muutosta.

Uskaltauduin tänään jopa vaa'alle. Enkä loppujen lopuksi järkyttynyt niin paljoa kuin etukäteen pelkäsin, vaikka painolukema oli todella monta numeroa suurempi kuin sitten viimenäkemän. Painan nyt noin 67 kg, ts. paino on useamman kilon ylipainon puolella.

En laihduta ensimmäistä kertaa - olen kolme kertaa aiemminkin onnistunut saamaan itseni tavoitelukemiin (BMI noin 22 eli pudotusta 13-14 kg) ja jopa pysymään tavoitepainossa jonkin aikaa (pisimmillään vajaan vuoden). Joka kerran jälkeen paino on kuitenkin alkanut hilautua vähitellen ylöspäin.

Jotain olen kuitenkin oppinutkin. Tällä kertaa en aio kertaakaan mennä illalla nälkäisenä nukkumaan, ja aion myös vältellä kaikenlaisia dieettiruokia tai muitakin asioita, joita en voisi tai haluaisi pitää elämässäni mukana myös pitemmällä tähtäimellä. Sama koskee liikuntaakin, etenen maltillisesti ja rakennan pohjakuntoa askel askeleelta, en veren maku suusssa.

Tähtään siis "vain" korkeintaan puolen kilon viikkopudotukseen, mikä merkitsee sitä että laihduttamiseen menee vähintään puoli vuotta. Mutta ei se mitään, tällä kertaa matka saa olla tärkeämpi kuin määränpää.

Olen syönyt jo melko pitkään kasvisvoittoisesti. Aion pitää kalan, äyriäiset sekä maitotuotteet jatkossakin osana ruokavaliota, mutta esim. broilerista olen ajatellut luopua vähitellen kokonaan. Kolmen lapsen äitinä olen joutunut välillä tekemään kompromisseja syömisteni suhteen.

Tärkeä syy lihomiseeni on ollut napostelu ja se, että ruokarytmi puuttuu. Palaan nyt takaisin siihen, että syön viisi ketaa päivässä: aamupala, lounas, iltapäivän välipala, päivällinen ja iltapala. Ratkaistavana ongelmana on se, että miten ehkäistä se että syöminen ei ryöstäytyisi iltaisin käsistä, kuten on aika usein tupannut viimeisen vuoden aikana käymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti